Música

#Sónar2013: Ruta d'artistes nacionals

L’altre dia m’explicaven una anècdota amb motiu del 20è aniversari que celebra el festival Sónar 2013. Resulta que a la primera edició, quan ja tenien la programació tancada, a Ricard Robles, codirector del festival, li va arribar una maqueta d’un tal Ángel Molina que li va agradar tant que va demanar, si us plau, retallar l’horari d’Sven Vath per poder programar el que aleshores era un desconegut, fins i tot menys que Zero, que feia un temps que corria per l’escena. Ángel Molina es va fer un lloc, i des d’aleshores és un habitual de les cabines del festival, aportant maduresa, tècnica i versatilitat. Adjectius que van com anell al dit per definir la nostra primera recomanació d’aquesta ruta habitual que fem cada any a través dels artistes del país durant els tres dies de festival. Evol (SónarHall a les 16.00) és un duet anglo-català format Roc Jiménez de Cisneros y Stephen Sharp que des de fa anys juguen a transformar la cultura rave. Un exemple d'això és el mix que van preparar pel prestigiós segell FACT magazine que constava de més de 100 cançons en menys de 50 minuts, i la presència d’algunes de les seves referències al respectadíssim segell Editions Mego.

Seguint amb les recomanacions, dijous a primera hora obriran un interessant duet format per un danès i una peruana però catalans d’adopció. Ens referim Any Shape (SónarDôme, a les 12.00), aportant forma a una música que és nodreix bàsicament d’electrònica contemporània d’influència anglesa i música del món. Tot seguit no podíem oblidar-nos de destacar el talent de Wooky & Videocratz (SónarComplex, a les 14.00), que oferiran una sessió audiovisual amb cançons del nou àlbum de Wooky previst per setembre i que editaran conjuntament Lapsus, el segell d’Albert Salinas, nom real d’aquest productor electrònic, i una altra casa mítica d’electrònica local, Spa.RK Releases. Albert Salinas és sinònim de finura musical, així ho ha demostrat com a director artístic del M!RA Festival, un càrrec que ha abandonat recentment, per cert.

Una altra proposta musical interessant és la que aporta el productor de ses illes, TGES (SónarVillage, a les 13.00). La seva música prové de gravacions de camp, samplers de vells discos o mostres d'improvisacions, amb tot tipus d'instruments per, posteriorment, transformar-los mitjançant processos elèctrics i digitals. En aquesta línia, però des d’un prisma clarament més experimental hi trobem la Barcelona Laptop Orchestra (SónarComplex, a les 17.00), un col·lectiu obert d'investigadors sonors, luthiers digitals, intèrprets i compositors creat l’any 2008 pel Departament de Sonologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya i formada per professors i alumnes de les seves aules i de les del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra. Trepitjant el terreny experimental mai està de més reivindicar a Coàgul (dijous, SónarHall, 14.30), un interessantíssim one-man-band dedicat a interpretar poesia amb bases d’electrònica primària al pur estil Macromassa. Finalment, Pascal Comelade presentarà un concert inèdit (dijous, SónarComplex, 20.30) en el que mostrarà la cara més desconeguda, electrònica i radical de la seva carrera. El concert constarà de dues llargues peces: una recapitulació dels sons del seu àlbum “Flip Side of Sophism” interpretat amb Richard Pinhas a la guitarra i sintetitzadors i Comelade al piano i òrgan. La segona part del concert comptarà amb la presència de la secció rítmica de la Bel Canto Orquestra, fundada per Comelade a Barcelona l'any 1983.

Ruta de dijous
Any Shape. SónarDôme, a les 12.00.
TGES. SónarVillage, a les 13.00.
Wooky & Videocratz. SónarComplex, a les 14.00.
Coágul. SónarHall, a les 14.30.
Evol. SónarHall a les 16.00.
Barcelona Laptop Orchestra. SónarComplex, a les 17.00.
Pascal Comelade i Richard Pinas. SónarComplez, a les 20.30.

La collita nacional de divendres perfila una interessantíssima selecció de músics i artistes que contemplen un ventalls d’estils i gèneres ben variats. D’una banda, cal destacar el paper del segell català spa.RK que dijous ja hi té presència amb les composicions finíssimes de Wooky. Divendres aporten a dos grans clàssics de l’electrònica del país. D’una banda al productor barcelonès bRUNA (SónarDôme, a les 18:50) que enguany presenta “Thence” un treball que mescla horitzons d’electrònica planejadora a una mirada posada a la pista de ball que combina una gran reserva de house i mentalitat pop. Referint-nos al vincle entre el pop i electrònica no podem pas desmerèixer l’ambient-dub de Bradien (SónarComplex, 19:00) i la poesia d’Escofet que juntament ofereixen una hipnòtica mescla de sensibilitats. Una altra banda que no fa falta presentar, i evidentment recomanar-ne fervorosament el seu directe és l’internacional duet Za! presentant el seu tercer disc “Wanananai” (SónarHall, a les 14:30)

Al Sónar de dia també hi ha espai per a les noves tendències en música electrònica. Evidentment. Al nostre país cada cop hi ha productors que s’emmirallen amb el so en constant evolució de l’adjectiu britànic “dubstep”, que ja gairebé ha quedat antiquat amb la mescla constant que pateix amb altres gèneres com la música bass i el house de nova generació. XTRNGR (SónarVillage, 12:30) i BeGun (SónarVillage, a les 13:30) són dos bons ambaixadors d’aquest nou so al nostre país, i el radar d’aquest festival els han programat per expandir-lo cap al món. A les antípodes d’aquest tipus de música hi trobem la proposta del grup mallorquí Jansky (SónarComplex, a les 14:00) que reciten poesia en català damunt de bases d’electrònica captivadora.

De cara a la nit, un dels grans plats forts pel que fa a la música nacional al Sónar d’enguany l’estableixen el triangle format per Zero, Ángel Molina i César de Melero. Faran un homenatge a la música de club de Barcelona. A banda, aquests tres djs i agitadors culturals no només són sinònim d’una sessió ben estructurada, enciclopèdica i poc previsible sinó que coneixen al mil·límetre les necessitats d’un públic assedegat de bona música per gastar la sola de les sabatilles, i deixar-ho tot a la pista de ball. Aquest històric trio de selectors actuaran de 22.00 a 01.00 a l’emblemàtic escenari SónarCar, al costat dels autos de xoc. Llàstima que l’actuació del duet britànic Raime, del qual ens en declarem fans absoluts per aquelles construccions de so arquitectònic, blocs de música industrial i dub espès, coincideix en horari amb Alizzz (SónarLab, 22.00). Al barceloní Christian Quirante ja només li encaixen comparacions amb productors internacionals de primera línia. Potser el nom de Rustie és el que millor serveixi per explicar la seva proposta, segons indiquen al web del Sónar. El segell de qualitat l’imprimeix Arkestra, el segell que editarà properament el seu nou treball.

Ruta divendres

XTRNGR. SónarVillage, a les 12.30.
BeGun. SónarVillage, a les 13.30.
Za!. SónarHall, a les 14.30.
bRUNA. SónarDôme, a les 18:50.
Bradien + Escofet. SónarComplex, 19.00.
Alizzz. SónarLab, a les 22.00.
Zero, Melero i Molina. SónarCar, de 22.00 a 01.00.

La darrera jornada del festival ve caracteritzada principalment per una programació molt acurada al SónarHall, que històricament sempre aporta risc i passió musical a parts iguals, i des del nostre punt de vista sempre acull la programació més interessant de la franja diürna i fa més justícia a allò de música avançada. Al costat de dos grans noms internacionals, Darkstar, Jackson & His Computer Band i Vatican Shadow, hi actuaran Tiger Menja Zebra (SónarHall, 14:30). Aquests catalans són una aposta interessant per aquest escenari, per la vocació experimental de la seva música que mescla math rock i electrónica analògica a parts iguals. El passat festival Emergència ens van recordar força a la primera època dels Battles. Diuen que gràcies a aquell concert, el grup és en aquest festival.

Dissabte també hi haurà temps per la hipnosi. Ens encarem a un dia de ressaca, i la nitidesa de les pàtines d’àudio són importants per no maltractar el cervell i deixar que se l’endugui el vent. En aquest sentit l’eningmàtic productor amb seu a la plataforma Neonized, Drömnu, oferirà un ball espiritual amb dosis de witch house i esperit d’electrònica fosca i paisatgística (SónarVillage, a les 12.00). Seguint aquesta línia d’electrònica evocadora trobem un concert imprescindible, el de Sara Galán i Edu Comellas amb un xou que han titulat amb un nom tan suggerent com “Cello + Laptop”. Comelles porta uns quants anys concentrat en la creació de paisatges sonors i enregistraments de camp; dirigeix el segell Audiotalaia i ha publicat a diversos netlabels europeus de lliure. Per la seva banda, Galán té formació clàssica del cello, que va aprendre a tocar als vuit anys. Tot i això es va allunyar dels camins traçats per abraçar l'experimentació, la creació tecnològica i els projectes col·laboratius. Junts creen improvisacions d'alt poder hipnòtic, que han quedat registrades al seu primer llançament oficial, “Parallel Paths”.

Al SónarDôme també hi ha un bon grapat d'artistes interessants. Feu una ullada a aquest especial que li vam dedicar per no perdre la pista d'aquest escenari comissariat per la Red Bull Music Academy.

En l’apartat nacional també hi ha lloc per a la matraca, però ja se sap, els representats d’aquest gènere al festival són provinents de València. Nacho Marco (SónarVillage, 20.30) acaba de fitxar pel segell de Josh Wink és un habitual del Sónar, i ambaixador del techno i house en totes les seves vessants. D’altra banda, Edu Imbernon (SónarCar, 01.30) va estar darrera de l’èxit “El baile alemán”, el track a mitges amb Coyu, que també actua a Sónar enguany, i que va ser considerat el millor del 2009 per Beatport. Imbernón ha publicat a Get Physical o Young Turks, entre d’altres, i recentment ha remesclat a The xx, Maya Jane Coles o X-Press 2. Al seu currículum, a més a més, hi consten viatges constants a Estats Units i un podcast recent per al club Fabric de Londres. En l’àmbit de la música de club no podem obviar mencionar a dos clàssics. Nehuen McAllister i Luis Garbán, tots dos catalans d’adopció que oferiran un xou imprescindible: Nehuen b2b Cardopusher. Tots dos presentaran la seva fascinació pel techno analògic i el dubstep en totes les seves variants.

Ruta de dissabte

Drömnu. Sónar Village a les 12.00.
Sara Galán i Edu Comellas: Cello + Laptop. SónarComplex, a les 14.00.
Tiger Menja Zebra. SónarHall, a les 14.30.
Nacho Marco. SónarVillage, a les 20.30.
Edu Imbernon. SónarCar, 01.30.
Nehuen b2b Cardopusher. SónarCar, a les 06.00.

Escrit per
#


13 Comentaris:
Micheal ha dit...
Well, usually (but not ony) seotstrnss cause too little dream, a long dream, sensation? N fr? Or something? t? you after? s? s have eaten? or drinking something cold? o. Memory to eliminate the return of the shop MEMORY? (Time to return failure or not) t treatment? Rmico? E glasses before we est? N? S, with glasses at the time of the Inscription? N original. Is intense in this case. Maybe? Being someone who tries to communicate with you not? L? Pathy, ind? T perspective conditions m? Orologi or not? His t? L? P? Tico. Dizziness, drunkenness (often part of dizziness), the d? Desorientaci? N. I may not understand? A.
27.05.2014, 23:02:26
Apdoulfatah ha dit...
Well, usually (but not ony) srsnttoess cause too little dream, a long dream, sensation? N fr? Or something? t? you after? s? s have eaten? or drinking something cold? o. Memory to eliminate the return of the shop MEMORY? (Time to return failure or not) t treatment? Rmico? E glasses before we est? N? S, with glasses at the time of the Inscription? N original. Is intense in this case. Maybe? Being someone who tries to communicate with you not? L? Pathy, ind? T perspective conditions m? Orologi or not? His t? L? P? Tico. Dizziness, drunkenness (often part of dizziness), the d? Desorientaci? N. I may not understand? A.
09.09.2014, 07:19:33
Subhabrata ha dit...
The estr? S is a factor, along with<a href="http://kimchmen.com"> ohrets</a> as<a href="http://kimchmen.com"> ohrets</a> have mentioned?. Sometimes, you can not emphasize? and no? really being aware. And you know probly the estr? S can work? Do well f? Psychosocial, mental or? Motional. Adem? S, changes in pressure? N barom? Trical? Bast? N, altitude, or high winds can cause headaches for everyone in some people. Oh, and certain substances qu? Micas in the environment, as new carpet, glue lin? Read, and cleaning products and perfumes? A. Therefore, you also? N can not? exhibitions? s? these things in the b? buildings you? the whole? ?, O tr? TRANSIT.
11.09.2014, 23:27:38
Kenny ha dit...
hi,thank for your good site. i need more information for make this ciruict. please help me!Please answer me quickly. i'm waiting for your email. just quickly quickly quickly pleaseeee . thank you .. http://zhvxsaiiav.com [url=http://pyxvknxuekq.com]pyxvknxuekq[/url] [link=http://bqptnesmr.com]bqptnesmr[/link]
12.09.2014, 01:20:50
cheap chocolate ugg boots ha dit...
Here's a appear South Gate CA steel fences at what you can do to get a great price on your rental (with out having to slip Steel Fence Guys Olathe KS steel fences Waukegan IL steel fencing steel fences Rialto CA Steel Fence Guys steelfenceguys.
[url=http://arronhpzi.soup.io]cheap chocolate ugg boots[/url]
25.02.2015, 06:05:12
uggs discount boots yankee ha dit...
Anyway write up gazed nearby at a low speed, First at me personally to be sure that no bone attained no longer working few body built, subsequently with the traffic to evaluate if my personal car motorbike used to be in the fishing line of open fire place.
[url=http://ahmeddvyh.soup.io]uggs discount boots yankee[/url]
27.02.2015, 17:46:32
uggs outlet store nevada ha dit...
Obviously, this is a subjective call, although I feel like you're going to agree with my loathing of at least three of the following should be banned items if you're any kind of rational person.
[url=http://marcelinopcsw.soup.io]uggs outlet store nevada[/url]
01.03.2015, 22:14:04
buy uggs cheap 00 ha dit...
Gain an understanding of sites with online auctions.
[url=http://irwinnowr.soup.io]buy uggs cheap 00[/url]
05.03.2015, 07:05:03
coach outlet ha dit...
http://www.raybansunglassesoutlet.org/ oakley sunglasses outlet
[url=http://www.coach-outlet.in.net/]coach outlet[/url]
11.11.2015, 18:57:18
uggs outlet ha dit...
http://www.christianlouboutin.in.net/ christian louboutin outlet
[url=http://www.ugg.name/]uggs outlet[/url]
12.11.2015, 07:39:19

Publica un comentari
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
ALTRES ENTRADES

Amen Dunes, més cap no és menys lisèrgia

Per què serveix la cultura?

Faust, quatre dècades de krautrock a Barcelona

Cohete i Gabriel y Vencerás s'instal·len a l'Heliogàbal

BirraSo: cervesa, molta cervesa bona

Deu raons per no perdre's el concert de Built to Spill

Tot l'arxiu

Wind Atlas

#1 Benvinguts a A Viva Veu

Ho cridem a viva veu. Ens obsessionen la m&

#2 Inspira

Encara recordem el concert d'Inspira com un

#3 Me and the Bees

Me & The Bees és un grup de noie

#4 Nova temporada Cicle A Viva Veu

Ben a prop de complir tres anys, avui prese

#1 2011. Els millors discos d'electrònica

Enguany hem tinguts alguns debats interns e

#2 2010. Els millors concerts

Encara que no ho sembli, la música n

#3 Martí de Riquer in memoriam

"La primera impressió que fa é

#4 #Sónar2013: La selecció artística

Amb el mateix criteri utilitzat en cadascun